Tätä nykyä Fiorentinassa pelaava keskikenttämies David Pizarro on yksi maailman aliarvostetuimmista jalkapalloilijoista. Chileläinen Santiago Wanderersin kasvatti täytti juuri hiljattain 33- vuotta, mutta hänen maagiset taitonsa pelin takana istuvana rakentajana ovat yhä tallella.

Pizarro nousi tietoisuuteen Udinesessa Luciano Spalletin alaisuudessa, jossa hän vietti kokonaiset neljä vuotta. Yhden Interissä vietetyn kauden jälkeen hän seurasi Spalletia Romaan, jossa hän oli hyvin oleellinen osa Roma-valmentajan palapeliä.

Spalletin lähdön jälkeen Pizarron ura pysähtyi Romassa eikä peliaikaa enää juuri tullut. Viime kaudella Manchester Cityn Roberto Mancini osoitti ymmärtävänsä Pizarron arvon ja tarjosi tälle puolikkaan kauden lainapestin tulevan Valioliigamestarin riveissä. Osa jäi lopulta varsin pieneksi ja Pizarro palasi kesällä takaisin Romaan ilman kultamitalia, sillä esiintymiset taivaansinisten paidassa jäivät alle kymmeneen.

Zdenek Zeman ei kuitenkaan löytänyt Pizarrolle käyttöä omassa Stadio Olimpicon vallankumouksessaan ja niinpä piskuinen chileläinen päätyi Fiorentinaan – Romasta tutun Vincenzo Montellan valmennukseen.

Rytmiä ja kontrollia

Pizarro sijoittuu Montellan 3-5-2 ryhmityksessä keskustan kolmiosydämen pohjalle, niin sanottuun istujan rooliin. Hänen tärkeimpänä tehtävänä on olla pelin rakennusvaiheessa aina pelattavissa ja kyettävä pitämään pallo varmasti oman joukkueen hallinnassa. Tarpeen vaatiessa tämän pelipaikan pelaajan on kyettävä rohkeasti hakemaan palloa myös ahtaista väleistä ja selvittävä jopa kahden vastustajan prässistä.

Syvällä omalla alueellaan operoivat maestrot joutuvat monesti kahden suuntaisten prässien (keskinkentän keskuspelaajat ja hyökkääjät) kohteeksi: positiivisen transition vaiheessa pelintekijän läheisyydessä on luonnollisesti vastustajan hyökkääjiä ja keskikenttäpelaajia juuri päättyneen hyökkäystilanteen jäljiltä ja haluavat voittaa pallon takaisin omalle joukkueelleen. Näin ollen syvien vesin rakentajalta edellytetään kykyä reagoida eritasoisiin prässeihin ja ylläpitää samalla tilanteen rytmi ja kontrolli.

Pizarro ei ole kuitenkaan tyypillinen pohjapelaaja. Hänessä on räjähtävyyttä ja luonnollista luovuutta. Ominaisuuksia, joita pohjapelaajalta ei yleensvaadita. Nämä ominaisuudet mahdollistavat Pizarrolta muitakin ratkaisuja kuin yhden tai kahden kosketuksen ”helppoja” syöttöjä alas tai sivulle. Tätä huipputärkeää ominaisuutta ei ehdottomasti pidä aliarvioida, mutta Pizarro tarjoaa joukkueelleen (ja valmentajalleen!) huomattavasti laajempia mahdollisuuksia. Hänen temperamenttinen eteläamerikkalainen ajattelunsa tarjoaa raikkaita tuulahduksia pelin ryhmittämiseen: hän on kuin nainen – täynnä arvoituksia.

Tämän vuoksi myös vastustajan on vaikea suhtautua Pizarroon: pelkkä syöttösuuntien peittäminen ei häntä vastaan aina riitä, sillä Pizarro ei välttämättä edes syötä. Pizarro saattaa helposti ottaa käyttöönsä 7-8 kosketuksen tempokuljetuksen, jonka aikana imee syöttösuuntien peittäjät itseensä ja täyttää imunsa tuottaman tyhjän tilan täydellisesti ajoitetulla ja kontrolloidulla painopisteen vaihdolla.

Ja kun vastustaja päättää lähteä rohkeasti riistamaan pelivälinettä Pizarrolta jalasta tuetussa prässissä, pelaa 170 senttinen chileiläinen yhden kosketuksen helpon syötön omille – yleensä seinällä kolmannelle. Ja vastustajan prässääjät turhautuvat.

Juuri tuo pelin rytmittäminen tekee Pizarrosta maailmanluokan pelaajan tällä paikalla. Hän kykenee valitsemaan tilanteissa pääsäntöisesti aina oikean vaihtoehdon: hän tietää milloin pelata nopeasti ja milloin hitaasti. Hän tunnistaa tilanteen ja reagoi siihen niinkuin vain todellinen laatupelaaja voi.

Säästeliäs puolustaja

Ottelussa Juventusta vastaan Pizarro puolustaa omalle tyylilleen uskollisena. Pienen kokonsa myötä Pizarro on kehittänyt puoluspeliään siten, että hän tuskin koskee keneenkään pelin aikana – eikä hänen edes tarvitse. Hän tunnistaa heikkoutensa ja on järkevä pelaaja: Pizarro on ajattelussaan vastustajaansa yhden askeleen edellä ja puolustaa sjoittumisellaan.

Joku harjaantumaton silmä voisi pitää häntä neitimäisenä  ja kaksinkamppailuja välttelevänä

primadonnanna, mutta todellinen jalkapallosilmä tunnistaa hänen älykkyytensä. Erään pienikokoisen ja taivan suomalaisen keskikenttäpelaajan loukkaantumishistoria (ja ura!) voisi kenties olla erilainen, jos hän olisi keskittynyt riehumisen (ja sukittamisen) sijaan maltillisempaan puolustamiseen sijoittumalla järkevästi. Tai joku (Guy Roux:in lisäksi) olisi sitä hänelle opettanut.

Pizarro ei siis juurikaan taklaa vaan hän riistää pallon koskemalla vain palloon – hyvin harvoin hän edes ajaa vastustajan runkoon kiinni. Hän sijoittuu ennaltaehkäisevästi aina pallon alapuolelle ja tukee riistävien keskikenttäpelaajien (Valero, Romulo) prässiä takaa päin. Loistavan sijoittumisen ja tilannetajun vuoksi Pizarro ikäänkuin keräilee palloja vastustajan jalasta kuin mustikoita metsästä konsanaan. Helppoa.

 Juve kokee Pizarron taidon

 Ottelussa Juventusta vastaan Pizarrolla on 208 (ekalla jaksolla 95, tokalla 113) kosketusta palloon. Hänen keskimääräinen suoritus ottelussa pallon kanssa tapahtuu 2,8:lla kosketuksella. Pizarro syöttää pelin aikana 74 kertaa, onnistumisprosentin ollessa 93,2 ja syötöistä 62,2 prosenttia suuntautuu eteenpäin.

 Juvea vastaan Pizarro menettää pallon 3 kertaa. Pallottomana olleessaan peliväline käy Juven toimesta kontrolloidusti hänen alapuolellaan ainoastaan 18 kertaa koko ottelun aikana. Muun ajan ottelusta hän on pallottomana siis aina pallon alapuolella – ja peli hänen etupuolellaan. Pizarro onnistuu riistämään pallon kahdeksan kertaa ja kaksi kertaa hän joutuu rikkomaan vastusjaansa. Toisesta rikkeestä tulee myös keltainen kortti.

 Tilastot kertovat tosiasioita Pizarron laadusta, mutta paljon jää myös niiden ulkopuolelle. Hän edesauttaa loistavalla prässi-tuki- pelaamisella monen pallonriiston onnistumista ja ennakoivalla sijoittumisellaan monta taklausta jää tekemättä. Tosin kaksi kertaa Pizarro ajatuu puolustilanteessa vastustajan väärälle puolelle, mutta tilanteista ei koidu Fiorentinan kannalta mitään vaarallista.

 Ottelun aikana Pizarron suoritustaso ei siis juuri heilahtele. Ensimmäisellä jaksolla hän käyttää keskimäärin 2,79 ja toisella 2,82 kosketusta suoritusta kohden. Ensimmäisellä jaksolla Pizarrolla on viisi yli viiden kosketuksen suoritusta ja toisella jaksolla niitä on 7. Vastaavasti toisella jaksolla yhden kosketuksen suorituksia on hieman ensimmäistä jaksoa enemmän (10-8).

 Toisella jaksolla Pizarron syötöt suuntautuvat hieman ensimmäistä enemmän taaksepäin (15-10), mutta myös syöttöjen onnistusprosentti on parempi, 95% (ekalla jaksolla 91,1).

 Tilastot eivät tosin kerro sitä tosiasiaa, että vastaavalla pelipaikalla Juventuksen riveissä pelannut Andrea Pirlo otetaan vaihtoon ottelun 61. peliminuutilla. Tuskin kukaan tosin edes huomasi hänen olleen Pizarron kanssa samalla kentällä!

 Pizarro pähkinänkuoressa

 Rytmi

 Pizarro ymmärtää pelin virtaukset ja osaa sekä elää niiden mukana että vaikuttaa niiden kulkuun. Hän, jos kuka osaa pelin rytmittämisen jalon taidon – ehkäpä paremmin kuin kukaan muu koko maailmassa.

 Kontrolli

 Liittyy oleellisesti myös rytmiin, mutta ilman kontrollia ei ole rytmiä. Pizarro pystyy kontrolloimaan peliä ja pelivälinettä. Yleensä hyvät pelaajat pystyvät vain toiseen näistä, mutta Pizarrolta onnistuvat molemmat lähes häikäisevällä varmuudella. Pizarro uskaltaa (ja haluaa!) vaikuttaa pelitapahtumiin ja osallistuu peliin ajatuksellaan – sekä pallollisena että pallottomana.

 Taito

 David Pizarro on huikean taitava pelaaja. Hän kykenee pelaamaan hyvin pienessä tilassa ja monesti jopa kahden pelaajan prässissä – onnistuneesti. Pizarron syöttövalikoima on laaja: yhden kosketuksen seinät kolmannelle sivupainossa ja 50 metrin painopisteen vaihdot (maalla, merellä ja ilmassa!) kuuluvat kaikki repertuaariin.

 Häikäisevä pelaaja, joka tarvitsee vain valmentajan, joka ymmärtää hän. David, olet tervetullut minun joukkueeseeni ihan milloin vain! 

( Nro 7)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s